Tekvice sú jedna z prvých vecí, ktoré mi v súvislosti s jeseňou prídu na um, a nielen tie strašidelne zdobené, ale aj upečené na nespočetne veľa spôsobov. Ja som sa rozhodla pripraviť namiesto strašiaka sladký recept a vznikla táto mäkkučká, šťavnatá a voňavá bábovka. No a keď ju polejete polevou z javorového sirupu so štipkou škorice, je to doslova jeseň na tanieri.
Na tekvicové pyré potrebujete:
• 1 stredne veľkú tekvicu hokkaido
• 3pl trstinového cukru
• Troška vody
Na bábovku:
• 330g hladkej múky
• 265g tekvicového pyré
• 250ml oleja
• 1čl škorice
• 3 vajcia
• 300g trstinového cukru
• 1 biely jogurt (145g)
• 3/4čl sódy bikarbóny
• Štipku soli
• 1 kypr. prášok do perníka
Na javorovú polevu
• 4PL masla
• 100ml javorového sirupu
• 70g práškového cukru
• Štipka škorice
- Najskôr (kľudne deň vopred) si pripravíme tekvicové pyré – tekvicu nakrájame na kocky, dáme na plech, posypeme cukrom a pokropíme trochou vody. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 170stupňov na 40-50min. Rozmixujeme dohladka a necháme vychladnúť.
- Trúbu si rozohrejeme na 170 stupňov. Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme postupne pyré, olej, jogurt, zašľaháme.
- V druhej miske si zmiešame presitkovanú múku, soľ, sódu bikarbónu, škoricu a kypriaci prášok. Vmiešame do mokrej misky.
- Formu na bábovku vymažeme zmäknutým maslom, vysypeme múkou, alebo ja používam detskú krupicu ako ma babička naučila. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na cca 45-50min.
- V malom hrnci si roztopíme maslo, zohrievame a miešame, kým je maslo zlatisté. Prelejeme ho do misky, vlejeme ešte do teplého (nie úplne horúceho) javorový sirup, škoricu.
- Keď poleva trošku zhustne, zamiešame práškový cukor – ak chcete polevu trošku hustejšiu, pridajte kľudne ešte 10-20g pr.cukru naviac.