Zbožňujem jednoduché a lahodné dezerty, a tieto banoffee poháriky sú presne také. Kombinácia lotuskových keksov, krémového banánového krému, slaného karamelu a šľahačky je jednoducho neodolatelná, tak nejdem zdržovať, poďme rovno na recept.
Na 4-5 banoffee pohárikov potrebujete
• Lotus sušienky
• 3 – 4 banány
• 1ks smotanovo – vanilkový puding
• 250ml mlieka
• 250g mascarpone
• 3 PL kryštálového cukru
• 300ml smotany na šľahanie
• čoko na ozdobenie
Na slaný karamel:
• 150g kryštálového cukru
• 50 g masla izbovej teploty (nie studené)
• 100ml 40% smotany na šľahanie (používam kunín)
• 2-3 štipky soli (1/3 ČL)
🌸 Najskôr si pripravíme slaný karamel:
Pri príprave karamelu je vždy dôležité mať všetko vopred pripravené a po ruke, aby vám pri hľadaní a vážení ingrediencií nezhorel. Najskôr si zahrejeme smotanu na šľahanie (ja ju dávam na chvíľu do mikrovlnky, nesmie vám vyvrieť, ale musí byť čo najteplejšia). Cukor si v hrnci rozpustíme do zlatista (ak vám tam zostane zopár hrudiek, nevadí, hlavne nech nezhorí), odstavíme a pridáme maslo. Zamiešame a dáme naspäť na sporák, ale už len na nízku teplotu. Akonáhle sa nám maslo s cukrom spoja, opäť odstavíme a vlejeme teplú (horúcu) smotanu na šľahanie. Na slabom plameni miešajte kým karamel nebude krásny hladký, bez prípadných hrudiek. Na záver pridajte soľ. Hneď po dovarení prelejte do sklenenej nádoby a nechajte vychladiť.
🌸 V druhom hrnci si pripravíme hustý puding z 250ml mlieka, cukru a 1 pudingu, hneď po uvarení preložíme puding do misky a prikryjeme fóliou aby neobschol. Necháme vychladiť.
🌸 Vychladený puding rozmiešame dohladka. V druhej miske vyšľaháme mascarpone, postupne pridávame rozmiešaný puding a na záver všľaháme 1 celý nakrájaný banán.
🌸 Do banoffee pohárikov už len vrstvíme – na dno pomixované lotus sušienky, banány, zalejeme karamelom, na to banánový krém, opäť sušienky, banány, karamel, banánový krém a na vrch dáme vyšľahanú šľahačku, posekanú čokošku a môžme ozdobiť banánmi a lotus keksíkom.