Môj vôbec prvý makovo – citrónový chlebík som jedla pred niekoľkými rokmi na návšteve u @aadriana__m a poviem Vám, bola to láska na prvé zahryznutie. A keďže som mala na túto kombináciu už dlhšie veľkú chuť, pridávam vám recept na takú moju šup šup verzošku, nielen rýchlo pripravenú, ale hneď sa za chlebíkom zapráši keď si ho pripravíte.
Na veľkosť formy 30x10cm potrebujete:
• 270g hladkej múky
• 300g kryštálového cukru
• 3 vajcia (veľkosť L) izbovej teploty
• 180g zmäknutého masla
• 1 čl kypr.prášku
• 1 čl sódy bikarbóny
• 1/2 čl soli
• 1 čl vanilkového extraktu
• 2 čl citrónovej kôry
• 3 PL citrónovej šťavy
• 185g cmaru
• 25g nemletého maku
Citrónový sirup na poliatie
• 30g práškového cukru
• 3 PL citrónová šťava
Poleva
• 110g práškového cukru
• 1 PL citrónová šťava
• 1 PL mlieka
🌸 Zmäknuté maslo si vyšľaháme ručným mixérom s cukrom, kým nebude svetlé a nafufňané (cca 4-5min). Mixérom na nízkej rýchlosti pridávame po jednom vajíčka, pridáme vanilkový extrakt a citrónovú šťavu a kôru.
🌸 V druhej miske si zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou a soľou a túto zmes pridávame preosiatu do maslového cesta striedavo s cmarom. Začíname a končíme múkou. Na záver vmiešame zľahka celý mak.
🌸 Vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na cca 45-50minút na 175 stupňov, kým koláč nie je zlatohnedý a špajdla po vytiahnutí nebude suchá.
🌸 Medzičasom si pripravíme citrónový sirup na poliatie – vymiešaním pr.cukru a citrónovej šťavy.
🌸 Po vytiahnutí koláča z trúby necháme cca 15min vychladnúť a ešte teplý ho rovnomerne polejeme. Po vychladnutí si pripravíme vymiešaním cukru, mlieka a šťavy hustú polevu, ktorou chlebík zalejeme.