Nuž, ako by som to povedala, robiť tortu aj ju zároveň točiť nie je úplne niečo, čo by mi šlo ľavou zadnou, ale už keď som video natočila, vám ho sem pridám (a ja prižmúrim všetky svoje oči a tvárim sa, že takto som to vizuálne plánovala). Každopádne k chuti torty, ľahký kakaový korpus, poliaty griotkou, višne, čokoláda, šľahačka a gaštany.. za mňa neodolateľná kombinácia, vyskúšate ju aj vy?
Na tortu s priemerom 23cm potrebujeme:
Korpus:
• 4vajcia
• 200g práškového cukru
• 175g polohrubej múky
• 25g kakaa
• 1/2 kypriaceho prášku
• 8 PL horúcej vody
• Griotka na poliatie (nemusí byť)
Plnka:
• 300g višní (ja som použila mrazené)
• 3PL kryštálového cukru
• 1 1/2 PL kukuričného škrobu
• 400ml smotany na šľahanie
• 400g mliečnej čokolády
• 400ml smotany na šľahanie na šľahačkovú vrstvu
• 1-2 bal gaštanové pyré (množstvo podľa chuti)
- Najskôr si pripravíme čokoškovú plnku – v hrnci si rozpustíme čokošku s 400ml smotany na šľahanie (nenechajte zovrieť), necháme vychladiť – ideálne cez noc, resp aspon 5-6hodín. Po vychladnutí vyšľaháme ručným mixérom dotuha.
- Trúbu si rozohrejeme na 170stupňov.
- Na korpus si oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkam pridáme práškový cukor a presitkovanú múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Pridáme horúcu vodu a vyšľaháme.
- Bielka si tiež vyšľaháme do tuha a jemno vmiešame do žĺtkovej časti.
- Dáme piecť na cca 35minút (vyskúšame špajdľou, po vytiahnutí musí byť suchá).
- Višne nakrájame na kúsky, dáme variť spolu s cukrom. Škrob zmiešame s trochou šťavy pridáme k višniam a varíme do zhustnutia.
- Upečený a vychladnutý korpus zrežeme dorovna. Tortu odporúčam plniť ideálne vo forme, aby vám krémy nevyliezali z bokov, budete ju mať rovnejšiu a krajšiu než ja na videu.
- Korpus polejeme jemno griotkou, nanesieme vrstvu višní, na to čokoládovú plnku, na to dotuha vyšľahanú šľahačku.
- Posypeme nastrúhaným (alebo cez lis na zemiaky pretlačeným) gaštanovým pyré a necháme aspoň hodinku zachladiť.