Pred odchodom na dovolenku som chcela stihnúť ešte dáky šup šup koláčik a teda, tak vám poviem – neviem, či boli rýchlejšie napečené, alebo zjedené. Ak sa vám nechce s rožtekmi veľmi crckať, viete si spraviť aj kocky, či obdĺžničky, ako sú aj na foto. Len teda musím vopred varovať, určite nerobte len jednu dávku, jedna je málo, teda vám aj recept píšem rovno na 2 pláty lískového cesta.
Suroviny na malinové rožteky z lístkového cesta:
• 2 pláty lístkového cesta
• 200g čerstvých alebo mrazených malín
• 2 PL kryštálový cukor
• 1 PL kukuričný škrob
• 4 PL vody
• 2 kelímky lučiny (100% smotanová chuť)
• 1 vajíčko
• 1 ČL Vanilkový extrakt
• 2 PL práškového cukru
• 1 PL citrónová šťava
• 1 ČL Citrónová kôra
• Žĺtko na potretie
🌸 Trúbu si rozohrejeme podľa návodu na lístkovom ceste (200/220 stupňov).
🌸 Najskôr si pripravíme malinovú vrstvu – maliny rozvaríme s cukrom, pridáme kukuričný škrob rozmiešaný s vodou a varíme do zhustnutia. Necháme vychladiť.
🌸 V miske si zatiaľ rozmiešame lučinovú vrstvu – lučinu, vajíčko, práškový cukor, citrónovú šťavu, kôru a vanilkový extrakt.
🌸 V prípade, že chceme robiť trojuholníčky: lístkové cesto nakrájame na menšie trojuholníčky, nanesieme najskôr trošku malinovej vrstvy (len do stredu, nie po okrajoch), na ňu trošku lučinovej vrstvy a od širšieho konca rolkujeme rožteky. Nedávajte veľa plnky, aby nepovytekala. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť na cca 20min (do zlatohneda)
🌸 Ak chcete robiť obdĺžničky – rozkrájame cesto na obdĺžničky, nanesieme opäť malinovú vrstvu, na ňu lučinovú (tu viete dať plnky troška viac, na vrch šupnite pár čerstvých malín). Kraje potrite žĺtkom a šup do trúby.
🌸Hotové malinové rožteky z lístkového cesta môžte posypať práškovým cukrom a hlavne počkajte nech vychladnú, inak si môžete spáliť tlamu ako som si ju spálila ja.