Takto vám poviem. Mrkvová torta, to je láska.. čízkejk, tiež.. a skombinovať tieto chute do šup šup koláčika, to je taká dobrota, že to musíte vyskúšať
Na rozmer plechu cca 20x22cm potrebujeme:
• 160g polohrubej múky
• 100g kryštálového cukru
• 90g hnedého cukru
• 3/4 čl sódy bikarbóny
• 1/2 čl kypriaceho prášku
• 1čl mletej škorice
• 65g oleja
• 120g bieleho jogurtu
• 2 vajcia veľkosť L
• 225g mrkvy
Na čízovú vrstvu:
• 360g cream cheese (ja som použila 2 vaničky “lučiny smotanovej 100% čistá chuť”)
• 60g kryštálového cukru
• 1 čl vanilky
• 2 vajcia izbovej teploty
- Trúbu si rozohrejeme na 175 stupňov.
- V miske si zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, sóda bik, kypr. prášok, škorica).
- V druhej miske zmiešame mokré ingrediencie (olej, jogurt), postupne vmiešavame vajcia
- Vlejeme mokré ingrediencie do suchých a zamiešame a pridáme mrkvu
- Čízovú vrstvu pripravíme vyšľahaním cream cheesu s cukrom, vanilkou a vajciami (vajcia pridávame postupne po jednom).
- Do plechu vystlanom papierom na pečenie vylejeme polovicu cesta, lyžicou “pleskneme” kde tu čízovú vrstvu – nie súvislo, ale akoby ste chceli s cestom napodobniť dalmatínca, takže lyžica sem, lyžica tam (uznávam moje vysvetľovacie schopnosti musím trošku dotuniť, ale azda sa chápeme) a zvyšné mrkvové cesto lyžicou povylievame pomedzi čízové fľaky. Potom opačnou stranou lyžice (alebo špajdlou, či iným nástrojom, ktorý máte po ruke) premiešame jemno cesto s čízom aby vám vznikli špirálky, resp akoby mramorovanie.
- Dáme piecť na cca 45minút – či je hotový vyskúšajte zapichnutím špajdle na niekoľko miest, ak vytiahnete suchú, je hotový.
- Pred podávaním (u nás doslova zožraním) ho nechajte ideál pár hodín v chladničke stuhnúť, hoci bude ťažké toľko čakať, stojí to za to.