Jeseň. Ranné hmly. Prechádzky a krásne sfarbené stromy. Dážď klopkajúci na okná. Deka, šálka čaju, dobrá knižka, Harry. To a tieto voňavučké, nadýchané a jemné škoricovo – jablkové rolky, ách áno, milujem jeseň.
Na kysnuté cesto potrebujeme:
• 500g hladkej múky 00 špeciál
• 300ml mlieka
• 5PL kryštálového cukru
• 60g mäkkého masla
• 2 žĺtka
• Štipka soli
• 1/2 čerstvých kvasníc
Jabĺčková vrstva:
• 300g nadrobno nakrájaných jabĺk
• 4pl kryštálového cukru
• 1 ČL mletej škorice
• 1 ČL gustin (kukuričný škrob)
Škoricová vrstva:
• 180g mäkkého masla
• 8 PL trstinového cukru
• 1 1/2 ČL mletej škorice
🍂Kysnuté cesto si pripravíme aspoň 3-4 hodiny pred samotným pečením (alebo večer, aby ste mali ráno čerstvé rolky na raňajky). Všetky suroviny musia byť izbovej teploty, teda vajcia, maslo a droždie si vytiahnite z chladničky aspoň hodinu, dve vopred. Najskôr si spravíme kvások – mlieko s 2 PL kryštálového cukru dáme zohriať (nesmie byť horúce, len aby sa cukor rozpustil) a do teplého nadrobíme 1/2 čerstvého droždia a počkáme 15min kým sa nám spraví kvások.
🍂 Medzitým si dáme do misy preosiatu múku, zvyšok cukru, mäkké maslo, žĺtky a soľ, premiešame a prilejeme kvások. Vymiesime ručne, alebo ak máme robota, tak nech sa on postará.
🍂 Hotové cesto vložíme do vopred múkou poprášenej misky, prikryjeme ho utierkou a odložíme do chladničky na 3-4hodinky (prípadne cez noc).
🍂Medzičasom si nakrájame jabĺčka na drobné kocky. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme jabĺčka, cukor a škoricu a povaríme do zmäknutia. Na záver pridáme kukuričný škrob a poriadne rozmiešame.
🍂Škoricovú plnku pripravíme zmiešaním zmäknutého masla, škorice a cukru.
🍂 Vykysnuté cesto premiesime a vyvaľkáme z neho obdĺžnik s hrúbkou max 0,5cm. Nanesieme naň škoricovú vrstvu, posypeme jabĺčkami. Zrolujeme do dlhej roládky a nitkou nakrájame cca 3cm dlhé rolky.
🍂 Naukladáme do pekáča vymasteného maslom (môžu sa jemne dotýkať) a necháme ešte 15min prikryté podkysnúť. Potrieme vyšľahaným vajcom a dáme piecť na 180 stupňov na 30minút.